Titta in i rökeriet

I vårt småskaliga rökeri röks varsamt fisk och skaldjur. Allt tillreds på plats.

Så här går det
till i vårt rökeri

Processen börjar redan första dagen med saltlake. Saltningsprocessen skiljer sig något beroende på om det är hel fisk eller i filéform. Andra dagen är det dags för torkning. Vi börjar med öppen eld för att driva ur fukten ur produkten och för att få upp värme. Vädret har stor inverkan på processen och därmed slutprodukten, är det fuktigt ute tar det längre tid att driva ut fukten ur produkten.

Hantverk som kräver fingertoppskänsla

Mycket av rökeriprocessen handlar om känsla för det man gör, det sitter i muskelminnet säger vår rökmästare Jörgen.

Ingen rökning blir den andra lik eftersom det är så många faktorer som spelar in. Finns ingen mall att följa, det är rutin och kunskap som hela tiden får styra processen under rökningen. Mer alpinnar in eller vänta med att fylla på? Lite eller mer spån in? Öppna inte dörrarna för mycket eller för länge, fukten ska ut men inte värmen i rökugnen.